Ramen met kastanjechampignons en baby-paksoi

met kastanjechampignons en baby-paksoi35 minuten
Kookpan
3-4 personen

Ingredienten

*Sjalot 2 stuks
*Bosui 4 stengels
Gember 4 tl
*Knoflook 6 stuks
Misoblokjes 3 stuks
Steranijs 4 stuks
Kastanjechampignons 500 gr
Baby-paksoi 4 stuks
Rijstnoedels 1 pak
Sesamzaad 2 tl
Water 2 l
Sojasaus 3-4 el
Bouillonblokje (optioneel) 1 stuk
Chilivlokken (optioneel) 1 tl

*Deze ingrediënten zitten ook in andere recepten. Gebruik voor dit recept de hoeveelheden die hierboven aangegeven staan.

#1 Snipper de sjalot en verwarm een kookpan met olie op laag vuur. Voeg de sjalot toe en laat dit 4-5 minuten aanfruiten terwijl je af en toe roert. Schil de gember en rasp/snij deze fijn. Pers de knoflook uit. Verwijder de aanzet van de bosui, verwijder het buitenste blad en snij het witte gedeelte in fijne ringetjes (bewaar het groene gedeelte voor later). Voeg nu de gember, knoflook en bosui toe bij de sjalot en laat dit 1-2 minuten aanfruiten, totdat de geuren goed loskomen. Blijf ondertussen roeren. Hou het vuur laag, zodat het niet aanbrandt.

#2 Zet ondertussen water op en voeg deze daarna toe aan de kookpan. Verkruimel de misoblokjes erin (hou de aangegeven hoeveelheid aan, het klopt inderdaad dat je extra hebt gehad. Zie stap 4) en voeg ook de sojasaus en steranijs toe. Steranijs is echt een klein smaakbommetje en in de Aziatische keuken onmisbaar! Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt kan je het vuur weer lager draaien en laat je het 10 minuten met de deksel erop koken (zet even een pollepel tussen het deksel en de pan zodat het niet overkookt).

#3 Snij ondertussen de kastanjechampignons in dunne plakjes (check of er aarde op de kastanjechampignons zit, zo ja, veeg het er af met een keukenpapiertje of borsteltje). Snij de aanzet van de baby-paksoi en was deze onder de kraan (zit vaak verborgen zand tussen). Voeg na de 10 minuten van stap 2 de kastanjechampignons, baby-paksoi en rijstnoedels toe. Draai het vuur weer wat hoger om aan de kook te brengen en laat dit nog 5 minuten koken, tot de noedels en de baby-paksoi gaar zijn (deze laatste mag nog z’n bite behouden, dan is ‘ie het lekkerst!).

#4 Proef met een lepel hoe je de bouillon vindt. Wil je het geheel iets zouter? Voeg dan wat zout of de rest van de misoblokjes erbij.

#5 Snij ondertussen het groene stuk van de bosui in ringetjes.

#6 Verdeel de ramen over kommen en garneer met de overgebleven bosui, sesamzaad en chilivlokken. Zorg dat je niet je mooiste shirt aan hebt, want spetteren met dit gerecht is onvermijdelijk… Eet smakelijk!


Benieuwd naar gerechten van vorige week?

Laat je email achter en we sturen je (gratis natuurlijk) de 3 receptkaarten op!