Bietencurry uit Sri Lanka

met gemarineerde boerenkool45 minuten
Pan 3 x
3-4 personen

Ingredienten

Bruine rijst 300 gr
Bieten 500 gr
Mosterdzaad 2 tl
*Ui 2 stuks
Rode peper 2 stuks
*Knoflook 3 stuks
Kokosmelk 2 blikken
Kokosrasp 50 gr
Boerenkool 200 gr
Limoen 2 stuks
Koriander paar blaadjes
Olie 4-6 el
Komijn 2 tl
Water

#1 Breng water aan de kook voor de rijst. Voeg de rijst en een snufje zout toe aan de pan en kook de rijst 40-45 minuten (deze rijst bevat nog de meeste voedingsstoffen, maar heeft wel een wat langere kooktijd). Doe daarnaast de kokosrasp in een bakje en voeg hier ook een klein beetje gekookt water op, zodat het onderstaat. Dit ga je later in het recept gebruiken.

#2 Schil de bieten en snij ze in dunne staafjes (à la Franse frietjes). Snipper de ui, de rode peper (zaadjes mag je verwijderen) en snij de knoflook fijn. Verhit een pan met olie op laag (!) vuur en voeg eerst het mosterdzaad toe. Als het goed is gaan deze straks ‘poppen’. Niet te dicht bij de pan staan dus! Zodra de zaadjes beginnen te poppen, voeg je de helft van de ui en helft van de rode peper toe en laat je deze al roerend aanfruiten (5 min). Voeg daarna nog voor 1 minuut de knoflook toe.

#3 Voeg nu de bieten en de kokosmelk toe. De bieten moeten onder de kokosmelk staan, dus kijk even hoeveel je daarvoor moet toevoegen. Laat dit nu op zo laag mogelijk vuur 30 minuten sudderen, totdat de bieten gaar zijn. Controleer dit even met een mesje.

#4 Verhit een andere kookpan met olie op laag vuur en voeg de rest van de ui en rode peper toe. Laat dit zachtjes aanfruiten tot de ui glazig is. Roer zo nu en dan zodat het niet aanbrandt. Voeg dan de boerenkool toe met een half kopje water. Doe de deksel op de pan en laat de boerenkool 4-5 minuten stomen. Giet daarna de geweekte kokosrasp af in een zeef en voeg deze toe aan de pan samen met de komijn. Knijp ook een half limoentje erover uit. Verhit nog 1 minuutje en draai dan het vuur uit.

#5 Alles klaar? Neem een paar diepe borden en verdeel de rijst, bietencurry en gemarineerde boerenkool eroverheen. Serveer met wat blaadjes koriander en partjes limoen die je eroverheen kan uitknijpen. Eet smakelijk!


Benieuwd naar gerechten van vorige week?

Laat je email achter en we sturen je (gratis natuurlijk) de 3 receptkaarten op!