met sinaasappel en pinda's
#1 Maak eerst de dressing: schil de gember en rasp fijn. Rasp eerst de sinaasappelschil en pers daarna het sap uit. Meng de pindakaas, sojasaus, azijn, suiker (los deze eerst op in een beetje warm water), gember, sinaasappelschil en zout in een kommetje. Je kunt de dressing het beste mengen met een mixer of keukenmachine. Zet even opzij.
#2 Schil de winterpeen en snij in dunne plakken. Leg de plakken op elkaar en snij er reepjes van (julienne). Pel en snipper de ui. Pel ook de knoflook en snij in plakjes (zet opzij tot stap 4). Verhit een wokpan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe zodra de pan goed warm geworden is. Fruit de ui hierin aan en zodra de ui wat glazig geworden is, voeg je de winterpeen toe.
#3 Kook ondertussen ruim water voor de rijstnoedels en kook deze in 4-5 minuten gaar. Giet daarna af en spoel om zodat ze niet zo plakkerig worden (je verwarmd ze later weer).
#4 Als de winterpeen 3-4 minuten heeft gebakken, voeg je de knoflook toe. Bak deze een minuutje mee en voeg dan de kerrie en kurkuma toe. Giet de adukibonen af, spoel goed om en voeg toe aan de pan. Voeg ook de pinda's en rozijnen toe en de rijstnoedels. Schep alles goed door elkaar en laat even verwarmen op een laag vuur (2-3 minuten, schep goed om).
#5 Snij ondertussen de bosui in ringetjes en de pluk de korianderblaadjes van de steeltjes. Serveer de noedels in diepe kommen of borden en garneer met de bosui, koriander en de dressing naar smaak. Eet smakelijk!
Gember 1-2 el 2-3 el
Sinaasappelschil 1-2 el 2-3 el
Sinaasappelsap 2-3 el 4-5 el
Winterpeen* 1 stuk 2 stuks
Ui 1/2 stuk 1 stuk
Knoflook* 1 teen 2 tenen
Kerrie + kurkuma mix 1-2 tl 2-3 tl
Adukibonen 1/2 blik 1 blik
Zwarte rijstnoedels 170 gr 340 gr
Pinda's + rozijnen 40 gr 80 gr
Koriander paar blaadjes paar blaadjes
Bosui 1 stengel 2 stengels
Pindakaas 2-3 el 4-5 el
Sojasaus 1 el 2 el
Azijn 1 el 2 el
Suiker 1 tl 2 tl
Keukenmachine of mixer, wokpan, kookpan
Energie: 728 kcal, vet: 24 g, waarvan verzadigd: 4 g, koolhydraten: 101 g, waarvan suikers: 22 g, eiwit: 17 g, vezels: 13 g, zout: 1 g
30 minuten