Moussaka met aubergine

en linzen

40 - 45 minuten
Peulvruchten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontkroon de aubergine en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken aubergine op. Verdeel wat olie en zout over de plakken heen en bak deze voor 18-20 min in de voorverwarmde oven. Keer halverwege de plakken aubergine om.
2. Breng een ruime kookpan met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in kwarten. Kook de aardappelen in 18-20 min gaar.
3. Pel en snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in dunne plakjes. Verhit wat olie op laag vuur in een ruime hapjespan en fruit hierin de ui en winterpeen voor 4-5 min op middelhoog vuur. Ris de blaadjes van de tijm en oregano af en snijd deze fijn. Voeg deze toe aan de hapjespan. Pers de knoflook uit en voeg deze samen met de tijm en oregano toe aan de pan. Bak samen mee voor 1 min.
4. Voeg nu de specerijen toe en bak voor 1 min mee zodat de geuren goed vrijkomen. Blus (optioneel) af met wat rode wijnazijn. Giet de bruine linzen af in een vergiet en voeg deze samen met de tomatenblokjes toe aan de pan. Roer goed door en laat voor 5 min sudderen op laag vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe.
5. Giet de aardappelen af, maar bewaar een kopje kookvocht. Doe de aardappelen terug in de pan, voeg flink wat peper en wat zout toe en stamp de aardappelen fijn. Voeg wat kookvocht toe wanneer de puree te droog is.
6. Beleg een ovenschaal met eerst een laag aubergine, dan linzenvulling, dan weer plakken aubergine en dan opnieuw de linzenvulling. Daar bovenop komt de aardappelpuree. Verdeel deze voorzichtig en druk (met een spatel of lepel) plat over de linzenvulling. Bestrijk de puree vervolgens met wat olie en zet voor 10-15 min in de oven. Laat daarna even rusten en eet smakelijk!

Wat we sturen

Ingrediënt 2 personen
4 personen Eenheid
Aubergine 2
4 st
Linzen  200
400 gr
Aardappelen 500
1000 gr
Ui (klein) 1
2 st
Winterpeen 1
2 st
Tijm en oregano 0,5
1 bosje
Knoflook 1
2 teentje
Tomatenblokjes  400
800 gr
Kaneel, nootmuskaat en paprikapoeder 4
8 gr

Wat je zelf in huis moet hebben

Ingrediënt 2 personen
4 personen
Olijfolie


Peper en zout


Rode wijnazijn (optioneel) (el) 1
2

Kookgerei

Oven, Ruime hapjespan, Kookpan, Ovenschaal

Voedingswaarde

Energie (kcal) 409, Eiwit (g) 19, Koolhydraten (g) 62, Koolhydraten waarvan suikers (g) 8, Vetten totaal (g) 6, Vetten waarvan verzadigd (g) 1, Vezels (g) 13, Zout (g) 0

Allergenen

*Dit gerecht kan sporen van allergenen bevatten.