Zeewier risotto van parelgort

met venkel en koriander

Bereiding

Let op! De parelgort moet eerst een nachtje weken. Leg de parelgort in een bakje, vul met water tot alles onderstaat en zet het bakje in de koelkast. De volgende dag is het klaar om bereid te worden.

#1 Pel en snipper de helft van de sjalotten. Snij de helft van de venkel in flinterdunne reepjes (verwijder wel eerst de kern van de venkel). Snij ook de knoflook heel fijn of pers deze uit. Verhit wat olie in de pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is voeg je de sjalot, venkel en knoflook toe met een beetje zout. Fruit alles aan voor 5 minuten. Voeg daarna de tomatenpuree, witte wijn en chilivlokken toe. Bak dit nog even mee totdat de alcohol is verdampt.


#2 Leg de zeewier in een bakje water, deze ga je straks gebruiken. Voeg het water en bouillonblokje toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het 10 minuten sudderen. Voeg na 10 minuten de zeewier toe (weekwater mag je wegdoen). Laat weer 10 minuten sudderen. Vang nu de bouillon op in een pan/kom en zeef de groenten eruit. Met de bouillon ga je straks de parelgort koken. Leg de groenten die uit de bouillon komen even apart.


#3 Verhit weer wat olie in de pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg nu de parelgort toe. Bak dit 1-2 minuutjes droog mee en blus daarna af met de overige wijn. Hierna ga je telkens een beetje bouillon toevoegen. Wacht dan even tot de parelgort het heeft opgenomen en voeg daarna weer wat bouillon toe. Zo ga je door tot alle bouillon is opgenomen of totdat je de parelgort goed genoeg vindt (duurt ongeveer 20-25 minuten). Voeg nog meer water toe als je te weinig vocht hebt.


#4 Verhit ondertussen een koekenpan met een beetje olie en bak hierin de shiitakes. Leg ze daarna even apart. Snij de overige venkel ook flinterdun.


#5 Is de parelgort klaar? Voeg nog een deel van de groenten toe waarmee je de bouillon hebt gemaakt (alle groenten is misschien wat teveel, kijk even hoeveel jou lekker lijkt!) en warm de groenten nog een paar minuutjes mee. Verdeel daarna de parelgort met groenten over diepe borden en serveer met de shiitakes, venkel en koriander erover. Eet smakelijk!

Wat we sturen

Sjalot 2 stuks 4 stuks
Venkel 1 stuk 2 stuks
Knoflook* 2 tenen 4 tenen
Tomatenpuree 1 el 2 el
Bouillonblokje 1 stuk 2 stuks
Zeewier 30 g 60 g
Parelgort 150 g 300 g
Shiitake 100 g 200 g
Koriander* paar blaadjes paar blaadjes

Wat je zelf in huis moet hebben

Olie 2 el 4 el
Witte wijn 250 ml 500 ml
Chilivlokken 1/2 tl 1 tl
Water 500 ml 1000 ml

Kookgerei

Pan met dikke bodem, koekenpan

Voedingswaarde

Energie: 516 kcal, vet: 17 g, waarvan verzadigd: 3 g, koolhydraten: 61 g, waarvan suikers: 5 g, eiwit: 10 g, vezels: 11 g, zout: 2 g

Allergenen

45 minuten