Moussaka met aubergine

en verse kruiden



45 min bereiden, 15 min bakken
Oven(schaal), kookpan (2), braadpan
3-4 personen

Ingredienten

Aubergine 2 stuks
Aardappels 6 stuks
Linzen 200 gr
*Ui 1 stuk
*Winterpeen 1 stuk
Verse kruiden 2 el
*Knoflook 2 tenen
Moussaka kruiden 1 stuk
Tomatenblokjes 2 blikken
Olie 4 el
(Optioneel) Rode wijnazijn 2 el
Peper en zout naar smaak

#1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontkroon de aubergine en snij in plakken over de breedte. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken aubergine op. Verdeel wat olie en zout erover en bak ze 30 minuten. Keer halverwege.

#2 Was de aardappels en linzen. Schil de aardappels en snij ze in kwarten en breng ze met ruim water aan de kook. Breng ook de linzen met ruim water aan de kook. Kook de linzen 15 minuten en de aardappels 20 minuten.

#3 Pel en snipper de ui ondertussen. Schil de winterpeen en snij in mooie kleine plakjes. Verhit wat olie in een braadpan en fruit de ui en winterpeen aan voor ongeveer 5 minuten. Ris de blaadjes van de tijm, rozemarijn en oregano af en snij deze fijn. Voeg deze toe aan de braadpan. Snij daarna de knoflook in hele kleine stukjes. Fruit deze 1 minuut mee.

#4 Voeg nu het kruidenpotje toe. Bak even 1 minuut mee zodat de geuren goed vrijkomen. Blus (optioneel) af met wat rode wijnazijn. Voeg dan de tomaatblokjes toe en de linzen als deze klaar zijn. Laat het geheel nog 5 minuten doorsudderen zodat de smaken goed opgenomen worden.

#5 Giet de aardappels af, maar bewaar een kopje kookvocht. Voeg flink wat peper en wat zout toe aan de pan en stamp de aardappels fijn met 1-2 el olie en een klein beetje kookvocht. Proef of het op smaak is.

#6 Beleg een ovenschaal met eerst een laag aubergine, dan linzenvulling, dan weer plakken aubergine en dan weer linzenvulling. Daar bovenop komt de aardappelpuree. Verdeel deze voorzichtig eroverheen en druk (met je handen) plat over de linzenvulling. Je kan ook de bolle kant van een lepel gebruiken om de puree mooi te verdelen. Bestrijk de puree nog met wat olie en zet daarna 10-15 minuten in de oven. Laat daarna even rusten en eet smakelijk!


Benieuwd naar gerechten van vorige week?

Laat je email achter en we sturen je (gratis natuurlijk) de 3 receptkaarten op!