Dahl met mungbonen

en pandanrijst45 minuten
Oven, kookpan (2x), koekenpan/wokpan
3-4 personen

Ingredienten

Mungbonen 200 gr
Basmatirijst 300 gr
*Cherrytomaten 1 bakje
*Sjalot 2 stuks
Tomaat 2 stuks
Kruidenpotje 1 stuk
*Bouillonblokje 1 stuk
Citroen 1 stuk
*Koriander paar blaadjes
Olie 2 el
Peper en zout naar smaak

#1 Was de mungbonen in een zeef onder de kraan en doe ze daarna in een pan. Giet er ruim water op en breng het geheel met een snufje zout aan de kook. Kook de mungbonen 40 minuten. Ga na 20 minuten verder met stap #2.

#2 Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de cherrytomaten in het midden van de oven voor 15 minuten. Zet ook de rijst met ruim water op en kook de rijst 10 minuten. Zet daarna het vuur uit, giet de rijst af en laat nog even 10 minuten uitdampen. Intussen kun je verder met stap #3.

#3 Pel en snipper de sjalot. Verhit een koekenpan/wokpan met olie en voeg de sjalot toe. Fruit de sjalot totdat deze glazig is. Snij ondertussen de tomaat in blokjes en voeg deze toe bij de sjalot. Bak 1-2 minuten mee.

#4 Voeg hierna het kruidenpotje toe en bak een minuutje mee. Zijn de mungbonen klaar? Giet af en voeg ze toe aan het ui-tomaatmengsel en verkruimel het bouillonblokje erdoor. Voeg 250 ml (1-2 personen) of 500 ml (3-4 personen) water toe en laat nog even 4-5 minuten sudderen.

#5 Breng alles op smaak met peper en zout. Knijp als laatste nog de citroen uit over de pan (mag lekker veel!) en garneer met de geroosterde cherrytomaten en de blaadjes koriander. Eet smakelijk!

Recept nog eens maken? Verhouding kruidenpotje is: 1 tl kurkuma, 1 tl komijn en 1/2 tl chilipoeder.


Benieuwd naar gerechten van vorige week?

Laat je email achter en we sturen je (gratis natuurlijk) de 3 receptkaarten op!