Asperges uit de oven

met citroen-tahin saus en aardappeltjes45 minuten
Oven, koekenpan
3-4 personen

Ingredienten

Aardappels 10 stuks
Asperges 1200 gr
Citroen* 1 stuk
Tahin* 3-4 el
Knoflook* 2 tenen
Pijnboompitten* 4 el
Peterselie* paar blaadjes
Olie voor aardappeltjes en asperges 4-5 el
Olie tahinsaus 2 el

#1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de aardappels schoon en snij ze in partjes van ongeveer dezelfde grootte. Doe ze in een ovenschaal en verdeel er voldoende olie overheen, zodat ze goed ingevet zijn. Verdeel er zout en peper naar smaak over en schuif voor 30-35 minuten in de oven (schep halverwege de aardappeltjes even om).

#2 Snij de houtige onderkant van de asperges af en schil ze met een dunschiller. Pak ze bij de kop beet en schil van onder de kop naar het uiteinde toe. Zorg ervoor dat met elke haal van de dunschiller je een klein stukje van het vorige stukje overlapt. Zo zorg je ervoor dat je de hele schil verwijdert en je niet op harde vezels hoeft te kauwen.

#3 Leg de geschilde asperges in een grote ovenschaal en smeer ze in met wat olie, peper en zout. Schuif ze bij de aardappeltjes in de oven en bak ze in 30 minuten af.

#4 Maak ondertussen de citroen-tahinsaus. Knijp de citroen* uit in een bakje (Let op met pitjes) en pers de knoflook* erbij uit. Voeg de tahin*, olie, peper en zout naar smaak toe en mix dit samen tot een glad geheel. Voeg eventueel wat water toe om het nog te verdunnen, of om extra saus te creƫren en laat daarna even staan. De saus dikt nog wat in.

#5 Verhit een koekenpan op middelhoog vuur zonder olie en rooster de pijnboompitten hierin. Blijf erbij! Voordat je het weet zijn ze verbrand. Schud de pijnboompitten om totdat ze bruin beginnen te kleuren en zet ze dan nog even opzij. Hak vervolgens de peterselie* fijn. Haal de asperges en gebakken aardappeltjes uit de oven als ze gaar zijn.

#6 Verdeel de asperges over een bord met de gebakken aardappeltjes ernaast, doe de citroen-tahinsaus erover en maak af met de pijnboompitten en peterselie. Eet smakelijk!


Benieuwd naar gerechten van vorige week?

Laat je email achter en we sturen je (gratis natuurlijk) de 3 receptkaarten op!