Risotto met verse cherrytomaten en pijnboompitten

Over het gerecht

en gefrituurde kappertjes

Bereiding

#1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tomaten en cherrytomaten (ongesneden) in een ovenschaal. Meng met wat olie, balsamicoazijn en zout en schuif ze voor 20 minuten in de oven.

#2 Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwarm de pan met dikke bodem op laag vuur en fruit de ui zachtjes aan. Voeg de knoflook en rijst toe zodra de ui glazig is en fruit deze een minuut mee. 

#3 Los het bouillonblokje op in kokend water. Giet eerst de witte wijn bij de rijst in de pan (als je geen witte wijn gebruikt, vervang dit dan voor wat extra water). Zodra de wijn is verdampt voeg je beetje bij beetje de groentebouillon toe. Telkens als het vorige vocht is geabsorbeerd door de rijst, voeg je de volgende scheut bouillon toe. Roer regelmatig. Na ongeveer 20-25 minuten is de rijst gaar.

#4 Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe aan dew droge pan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Leg daarna opzij.

#5 Neem dezelfde koekenpan en giet een goede laag olie erin. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Leg de kappertjes eerst op een keukenpapiertje zodat het wat vocht opneemt. Frituur ze vervolgens in de olie (pas op voor spetters!). Als de kappertjes niet meer borrelen zijn ze klaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 

#6 Laat de tomaten even afkoelen en snij ze dan in grove stukken. Hang een vergiet of zeef boven de pan met de gare risotto. Leg de gesneden tomaten in het vergiet, zodat enkel het sap wat uit de tomaten lekt wordt toegevoegd. Bak dit voor 1 à 2 minuten in de pan, totdat het sap is opgelost. Voeg vervolgens de rest van de tomaten uit het vergiet toe.Schep het geheel goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

#7 Serveer de risotto met de geroosterde pijnboompitten en de knapperige kappertjes. Eet smakelijk!

Wat we sturen

Tomaten 4 stuks 8 stuks

Cherrytomaten 250 g 500 g

Ui* 1/2 stuk 1 stuk

Knoflook* 2 tenen 4 tenen

Risottorijst 170 gr 340 gr

Bouillonblokje* 1 stuk 2 stuks

Pijnboompitten 20 gr 40 gr

Kappertjes 2 el 4 el

Wat je zelf in huis moet hebben

Olie 1-2 el 2-3 el

Balsamicoazijn 1-2 el 2-3 el

Witte wijn (optioneel) 125 ml 250 ml

Water 1 l 2 l

Kookgerei

Oven, pan met dikke bodem, koekenpan

Voedingswaarde

Energie: 662 kcal, vet: 27 g, waarvan verzadigd: 4 g, koolhydraten: 81 g, waarvan suikers: 12 g, eiwit: 15 g, vezels: 7 g, zout: 2 g

Allergenen

45 minuten